item2

"Smiler" din hest?

Denne artikel er skrevet til

…forhåbentlig rent mentalt, men aldrig med fortænderne.

Det er ikke altid mennesker er klar over vigtigheden af regelmæssig tandpleje hos heste. Så i denne artikel vil jeg forsøge at give læseren et indblik i pasning af hestens tænder, og hvilke følger det kan have hvis man glemmer det.

Hvorfor får hesten tandproblemer?

Hestens tænder er ikke opbygget på samme måde som menneskets. Fra naturens side er den født med lange tænder (reserve krone), som langsomt presses ud af kæben, nærmest som en ”pop-op-is”. Når den tygger sit foder slides tandens tyggeflade. Da vi i dag fodrer hesten med væsentligt bedre og mindre groft foder end det, den ville kunne finde hvis den levede vildt, sker der ofte det, at den ikke slider sine tænder rigtigt. Der ud over kan hesten også have fået en skade der gør, at den ikke bruger kæben rigtigt, hvilket kan medføre den tygger skævt og derved også slider sine tænder skævt. Ofte har ældre heste lidt for lange fortænder, da de hos moderne heste bliver slidt mindre end kindtænderne. Dette kan forhindre at hesten får en ordentligt sammentygning på kindtænderne og dermed bliver foderet ikke formalet fint nok. Det er vigtigt for hestens fordøjelse at foderet bliver tygget omhyggeligt, ellers kan den let kan få kolik eller anden fordøjelsesbesvær.

Det forhold at vi rider på hestene, har en stor betydning, når man taler om pleje af hestens tænder. Det er naturligt at hestetænders emaljefoldninger danner tandspidser mod kinden i overmunden og mod tungen i undermunden. Disse tandspidser kan være både meget skarpe og spidse. Dette er yderst ubehageligt for hesten når den rides, da tandspidserne hele tiden irriterer mundslimhinden så kan der opstå sår. Tænk bare på hvor ubehageligt det er, hvis du selv har et sår et munden. Prøv så at tilføje et bid og et stramt næsebånd til dette billede – ikke rart.

Hvordan opdager man hestens tandproblemer?

Desværre kan vi ikke spørge hesten om den trænger til en tandraspning. Så følgende kan være indikationer på at den har brug for et tandeftersyn og –raspning:

  • Hesten taber foderet, har ufordøjet foder i gødningen eller den ”vasker” sit foder i drikkevandet. Hesten kan have en grim lugt fra munden eller næsen, der kommer blodspor fra munden eller den har sår ved mundvigen.
  • Ofte vil hesten under ridningen vise, at den kan have tand-problemer, ved at den kan kaste med hovedet, række tungen ud eller tage biddet mellem tænderne.
  • Man kan også have problemer med at styre hesten, den vil ikke stoppe, dreje eller stiver sig under ridningen.

Regelmæssig tandpleje kan forbygge alvorlige tandproblemer senere i hestens liv, og i tillæg forbedrer det dens velbefindende og ydeevne. De fleste heste bør have deres tænder efterset og raspet 2 gange årligt. Derved når eventuelle problemer aldrig at udvikle sig til noget alvorligt som kan betyde smerte og store gener for hesten.

HESTETANDPLEJER PIA KAJ.

Flere informationer på www.piakaj.dk

Telefon: 33 79 90 91.