item2

Intelligent horsemanship på Wilhelmborg

Onsdag, 6 august, holdt Kelly Marks sin første demonstration i Danmark. Hippo-Logisktræner Maj-Britt M. Carter stod for arrangementet. Der mødte 450 mennesker op for at se Kelly Marks arbejde med problemheste. Hun startede demonstrationen med at vise teknikkerne i rotunden – på et menneske. Ian Vandenbergh var en meget problematisk ”hest” og Kelly Marks fik rig lejlighed til, at vise hvordan hun forventede at ”hesten” skulle reagere. Ian gjorde alt forkert, gik i den gale retning, ville ikke hører efter og mange andre unoder. Denne pædagogiske og morsomme indledning gav os et godt indblik i, hvad vi ville få at se, når der var rigtige heste i rotunden.

Den første hest i rotunden var en lille hoppe som kunne lave de fineste bukkespring når hun fik rytter på. Kelly Marks lagde ud med at sende hesten rundt i rotunden for at lægge op til den JOIN-UPTM og FOLLOW-UP, som det gerne skulle ende med. Og jeg må sige denne lille hoppe talte perfekt hestesprog – hun reagerede øjeblikkeligt på alt, hvad Kelly bad hende om. Da Kelly inviterede hesten ind, stod den og klæbede til Kellys højre skulder og fulgte hende rundt, som en hund, uden line! Så skulle der rigtig arbejdes, denne lille hoppe var meget følsom for berøring, faktisk brød hun sig ikke ret meget om det. Så Kelly måtte i gang med at vænne hesten til berøring over det hele kroppen. Det var svært for hesten at stå stille, men det lykkedes efter nogle minutter. Under hele forløbet var alt foregået i et stille og roligt tempo – uden råb, hiv eller andet voldsomt.

Som Kelly sagde, så må denne lille heste lære at have saddel på, for ellers kan man desværre ikke bruge den til så meget. Så næste trin i processen var sadlen. Den blev lagt ind i rotunden og der blev kigget lidt på den. Sadlen bliver lagt på og hesten reagerer ikke med bukkespring men står som stivnet. Kelly får den overtalt til at bevæge sig med sadlen på, endnu får vi ikke nogen bukkespring at se. Dernæst kommer Grant Bazin, som er rytter for både Kelly og Monty Roberts under deres demonstrationer, ind. Da han steg op, så skete der noget - det var nogle store og flotte bukkespring den lille hest kunne præstere. Der blev arbejdet stille og roligt med at få Grant op på hesten, det var hårdt for Kelly, både at skulle løfte rytteren, holde hesten og sørge for alles sikkerhed. Så der må hjælp til ude fra, Ian kommer ind i rotunden for at assistere med opsidningen. Han hjalp Grant med at komme i sadlen mens Kelly holdt styr på hesten og sikkerheden. Efter en del forsøg er Grant i sadlen. Så viste hesten alt hvad hun kunne præstere af bukkespring, hun kunne være blevet en super god rodeohest. Alle i hallen sad med tilbageholdt åndedræt og håbede på det bedste. Ridehatten af for Grant, han sad stille og roligt, mens hesten bukkede. Ingen ryk i tøjlerne eller spark i siden. Det var et imponerende syn. Da hoppen indså at hun ikke kunne komme af med rytteren, holdt hun op med at bukke. Så var det næste skridt at få hende til at gå roligt rundt i rotunden, hoppen var meget anspændt. Kelly bad hesten om at gå et skridt, så får hun ros, dernæst to skridt og ros, osv. Til sidst begyndte hesten at slappe af og tog hovedet ned mens hun slikkede sig om munden – et tydeligt tegn på samarbejdsvilje. Allle kunne ånde lettet op, også den lille hoppe, som så gerne ville gøre det rigtige og også gjorde det til sidst, helt uden råb og slag.

Alle havde lyst til at klappe over den flotte præstation, men ventede til hesten var ude af hallen, så bragede det løs.

Der var yderligere to heste i rotunden. Hest nr. 2, en rød hoppe, ville ikke have rytter på, men efter 30 minutter gik hun rundt med Grant i sadlen. Igen havde Kelly arbejdet stille og roligt med hesten og fået den til at acceptere, at der skulle en rytter op på dens ryg.

Den sidste hest, en brun vallak, ville absolut ikke ind i en trailer, så han havde fået en læssehat på. En læssehat er et tykt stykke neopren som sidder fast i nakkebåndet af grimen og ørene stritter ud af de dertil lavet huller. Hvis hesten løfter hovedet på vej ind i traileren, kan læssehatten afbøde et eventuelt slag. Efter at Kelly havde lavet JOIN-UPTM med hesten i rotunden, blev den lukket op og der stod så en meget farlige trailer. Alt i alt tog det 25 minutter at få hesten til at gå ind og ud af traileren, som det mest naturlige gik den ind i et lille og mørkt rum. Til sidst trak ejeren hesten ind i traileren og den fulgte hende uden den mindste tøven. Så var ved at være slut og Kelly kommer med et par afsluttende bemærkninger, da publikums opmærksomhed afledt af hesten i traileren – han kigger ud af den, som en rigtig stolt "gadedreng” – alle lo og klappede af den. Det var en perfekt afslutning på en meget lærerig og spændende aften.

Kelly Marks tog så videre til Sverige, hvor hun for 3. gang skulle lave demonstrationer og jeg håber at hun vil lægge vejen omkring Danmark igen, så flere hesteejere og ryttere kan få chancen for at se denne træningsmetode. Afslutningsvis bør det bemærkes at, de to hopper nu er i videre træning hos Maj-Britt M. Carter.

Ordliste

JOIN-UPTM: når hesten gerne vil mødes på midten med et menneske.

FOLLOW-UP: når hesten følger et menneske tæt.

Websites

Kelly Marks: www.intelligenthorsemanship.co.uk

Maj-Britt M. Carter: www.hippo-logisk.com